0 € na 5.000.000 €

pokročilé vyhledávání

0 € na 5.000.000 €

Vaše výsledky vyhledávání

Manuál k úspěšné koupi ve Španělsku

podle admin na 21. 1. 2024
Manuál k úspěšné koupi ve Španělsku

Manuál manuál k úspěšné koupi vysněné nemovitosti ve Španělsku pobřeží Costa Blanca a Costa de Sol.

Koupě nemovitosti ve Španělsku se řídí právním řádem Španělska, který se odlišuje od naší legislativy. Právní postup není složitý, na rozdíl od České republiky převod nemovitosti ve Španělsku provádí a zajišťuje notář. Občané České republiky mohou kupovat španělské nemovitosti přímo. Rovněž právnické osoby se sídlem v ČR mohou španělské reality kupovat přímo do svého vlastnictví. Kupující zpravidla kupuje prostřednictvím realitní kanceláře a téměř vždy za účasti právního zástupce kupujícího a právního zástupce prodávajícího. Vhodná je i účast tlumočníka.

Marbella
Marbella

VÝBĚR NEMOVITOSTI A REZERVACE

Klienti si vybírají nemovitost předem, a to buď na základě zaslání naší nabídky, nebo z webových stránek. Poté následuje zakoupení letenky a prohlídka nemovitostí na místě ve Španělsku. Klientům věnujeme maximální čas, vozidlem s ním osobně navštěvujeme nemovitosti podle jeho představ a snažíme se pochopit jeho přání a vyjít vstříc jeho představám a potřebám tak, jako bychom si samy kupovali nemovitost. Koupě vysněného bydlení je vždy důležitým krokem a naším cílem jsou spokojení klienti.

Jakmile si klient vybere zahraniční nemovitost, o kterou projeví vážný zájem, následuje sepsání jednoduché rezervační smlouvy v RK. K zablokování své vybrané nemovitosti skládá rezervační poplatek v řádu několika tisíc EUR, běžná praxe je 3 000,- Euro, popřípadě první splátku kupní ceny, která bývá obvykle ve výši 5% – 10% kupní ceny. Rezervační poplatek se běžně hradí v hotovosti, kreditní kartou nebo bankovním převodem. Rezervační smlouva se sepisuje na cca 2-3 měsíce (dle dohody s prodávajícím) a v tomto čase máme možnost vyřídit pro klienty N.I.E., založit bankovní účet a připravit nemovitost k převodu na nového majitele za účasti notáře.Manuál k úspěšné koupi ve Španělsku

V případě odstoupení od smlouvy ze strany kupujícího záloha propadá, pokud od smlouvy odstoupí prodávající, platí smluvní pokutu ve dvojnásobné výši složené zálohy. U rozestavěné nemovitosti se sepisuje smlouva o smlouvě budoucí, u nemovitosti dokončené se uzavírá smlouva kupní.Ještě před podpisem smlouvy o smlouvě budoucí, či soukromé kupní smlouvy je vhodné také rozhodnout, na čí jméno bude nemovitost finálně zapsána. Poradíme Vám, která z dostupných variant je právě pro vás nejvýhodnější. Nemovitost může být zapsána na jednoho jediného majitele, na několik vlastníků, na manželský pár, na manžele a jejich děti, na španělskou či zahraniční společnost. V každém případě je důležité prokazování původu financí pro investici, např. výpisem z českého BÚ, který je veden na budoucího kupujícího. Tozn. na koho bude budoucí nemovitost zapsána, od toho by měly být finance z České Republiky zaslány sem do Španělska. Tak se banky chrání před tvz. praním špinavých peněz, peněz z terorismu apod.

N.I.E.

Před zakoupením nemovitosti je nutné získat daňové identifikační číslo N.I.E. To je jediná legislativní povinnost spojená s koupí španělské nemovitosti. Pod tímto daňovým číslem se registrují vlastníci nemovitostí v registru nemovitostí.

Co je NIE číslo? To bude jedna z prvních otázek, které si položíte, až se přestěhujete do Španělska. Stručně řečeno, číslo NIE je daňové identifikační číslo pro cizince, které vás identifikuje před španělským daňovým úřadem a umožňuje vám podávat a platit daně ve Španělsku. Na NIE také registrujete svou nemovitost na místním katastru nemovitostí.

Proč potřebujete číslo NIE?

Jakákoli činnost ve Španělsku, která vyžaduje, abyste jako nerezident platili daně, budete muset požádat o číslo NIE. Níže je seznam důvodů, proč je to nutné:

• Nákup a prodej nemovitosti.

• Pronájem nemovitosti.

• Napojení Vaší nemovitosti na inženýrské sítě.

• Dědictví ve Španělsku.

• Otevření bankovního účtu.

• Uzavírání pojištění.

• Dovoz/koupě/prodej vozu.

• Dovoz/koupě/prodej lodi.

• Práce ve Španělsku

• Studium ve Španělsku.

• Nárokování benefitů

• Získání hypotéky nebo jiného typu osobní půjčky.

• Zápis do radničního sčítání lidu

• Některé elitní soukromé zahraniční školy vyžadují od rodičů a/nebo nových (zahraničních) žáků číslo NIE, aby je mohli zapsat!

Kdo potřebuje číslo NIE?

Každý cizinec, který se stane rezidentem ve Španělsku a pro daňové účely. Každý nerezident, který plánuje vlastnit majetek ve Španělsku, tj. nemovitost, auto, loď atd. Každý cizinec, který plánuje pracovat, studovat nebo začít podnikat ve Španělsku. Jak vypadá číslo NIE? Číslo NIE vydává národní policie na papír standardní velikosti A4, na kterém je také vaše jméno, příjmení, datum narození a státní příslušnost. Příklad: Y-12345678-R

Jak požádat o číslo NIE

V zahraničí osobně prostřednictvím španělského konzulátu. Osobně ve Španělsku u španělské národní policie nebo Oficina de Extranjería. Prostřednictvím zástupce/gestora na základě plné moci specifické pro čísla NIE či prostřednictvím advokátní kanceláře, která by jednala vaším jménem jako zástupce. Co je potřeba k dosažení NIE? • Cestovní pas • Vyplněný příslušný formulář žádosti ve španělštině • Zaplacení správního poplatku • Odůvodnění, proč to potřebujete, např. rezervační smlouva

Vyřídím si NIE sám/sama

Jako občané Evropské unie budete toto číslo potřebovat do 3 měsíců od příjezdu do Španělska, zatímco občané mimo EU obvykle obdrží své daňové identifikační číslo spolu se svým španělským bydlištěm. Nejlepší je zahájit proces žádosti o NIE co nejdříve, protože španělská byrokracie může být někdy trochu složitá a skličující, takže zde vysvětlíme, jak získat NIE ve Španělsku. Vezměte na vědomí, že pokud jste ze Spojeného království, budete muset požádat o pobyt ve Španělsku jako ostatní státní příslušníci zemí mimo EU a dostanete jinou kartu známou jako TIE.

1. Domluvte si schůzku

Je nutné si domluvit NIE schůzku online. Můžete si domluvit schůzku na NIE na oficiálních webových stránkách ve španělštině výběrem provincie, ve které žijete, výběrem Certificados UE (pokud jste z Evropské unie) nebo Expedición de tarjeta de identidad de extranjero (pokud jste mimo území Evropské unie). Evropská unie) a poté vyplňte své údaje. Normálně musíte na schůzku počkat alespoň měsíc, takže je nejlepší to udělat co nejdříve po příjezdu do Španělska. Pokud ještě nejste ve Španělsku a žádáte o číslo NIE prostřednictvím španělského konzulátu v jiné zemi, proces bude trvat déle, často až dva měsíce.

2. Dejte dohromady všechny dokumenty

Jaké dokumenty potřebuji pro NIE ve Španělsku? Než si domluvíte schůzku se španělským číslem NIE na vaší nejbližší policejní stanici, která se zabývá NIE, musíte se ujistit, že jste vyplnili všechny příslušné formuláře žádosti a dali dohromady všechny potřebné papíry: Formulář NIE number Spain (EX-18) si musíte vytisknout, vyplnit a vzít si s sebou na schůzku dvě kopie. Musí být napsán ve španělštině. Na schůzku s sebou nenoste anglický formulář, protože platný je pouze španělský! Všichni žadatelé o španělské NIE musí mít také originál a fotokopii dokumentu, který vysvětluje jejich důvod, proč chtějí NIE. Může to být smlouva o koupi nemovitosti, hypoteční smlouva, pracovní smlouva nebo jakýkoli jiný oficiální dokument, který potvrzuje, že máte finanční nebo profesní zájmy ve Španělsku. Vezměte si s sebou svůj pas, originál i fotokopie, a několik barevných fotografií pasového formátu. Občanům ze zemí mimo EU by také bylo doporučeno, aby si vzali přistávací kartu, vízum nebo jiný doklad o legálním vstupu do Španělska. Jaký je poplatek za vyřízení NIE? V roce 2023 byl stanoven poplatek za samovyřízení NIE 9,84,-Euro. Dále musíte vyplnit druhý formulář online, s číslem 790, vytisknout ho, přinést do banky a zaplatit. Některé banky dokonce poskytují možnost zaplatit tuto daň z bankomatu a vytisknout si doklad o zaplacení. Při vyplňování formuláře však buďte velmi opatrní, abyste nesměšovali pokyny pro občany EU s pokyny pro občany mimo EU, protože políčka, která musíte zaškrtnout, se liší.

3. Vezměte si všechny dokumenty na schůzku Co si vzít na schůzku

NIE: na schůzku musíte přinést všechny správně vyplněné formuláře a jejich kopie, originál pasu a jeho kopii, doklad, proč potřebujete číslo NIE (např. který ukazuje vaše úmysly koupit dům ve Španělsku, akceptační dopis od školy…) a doklad, že jste zaplatili daně čísla NIE. Pokud jde o občany z nečlenských zemí EU, musíte si přinést vše výše uvedené plus vízum s kopiemi. O zbytek se za vás postarají španělští úředníci na policejní stanici nebo na imigračním úřadu Oficina de Extranjeros. Vaše číslo NIE může být připraveno okamžitě, nebo se možná budete muset vrátit za několik dní, abyste si ho vyzvedli, v závislosti na městě a regionu, kde žádost podáváte.

Torrevieja Torrevieja www.reka.cz
Torrevieja

Jedna důležitá rada

Věci nejdou vždy hladce, pokud jde o zvládnutí španělské byrokracie, pokud nemáte velké štěstí, takže se snažte zůstat v klidu a nebojte se. Úroveň profesionality a znalostí mezi úředníky a státními úředníky se v jednotlivých provinciích radikálně liší, stejně jako doba zpracování.

Možnost využití gestora/právníka/zástupce – doporučujeme

Toto je nejjednodušší způsob, jak procesem získání NIE projít rychle a hladce. Využít místního španělsky hovořícího poradce či gestora k zajištění NIE. Jejich služby jsou výbornou volbou, jak nestát ve frontách a nezkazit si náladu setkáním se s úskalími, které vyřízení NIE přináší.

Kdo je gestor a proč jeho služeb využít?

Španělsko je nechvalně známé svou byrokracií a těžko zvládnutelnými postupy na úřadech, ale jedna osoba, která může být schopna pomoci s takovými procesy, je „gestor“ nebo „gestoría“. Gestor je španělská profese, která nemá přesný překlad v jiných zemích. Jakkoli vám však tento pojem může znít cizí, gestor vám může ve Španělsku značně usnadnit život a v současné době existuje také velké množství gestorií, které se zaměřují na pomoc cizincům žijícím ve Španělsku nebo se do něj stěhující. Podívejme se blíže na to, co je gestor ve Španělsku a proč ho můžete potřebovat.

Co obnáší práce gestora ve Španělsku?

Nejlepší způsob, jak popsat roli gestora, je jako administrátor, který vám pomůže s obtížnou byrokracií ve Španělsku. V mnoha zemích se úřední procesy týkající se daní, aut atd. běžně vyřizují přímo na příslušném úřadu, např. finanční úřad, dopravní úřad atd., zatímco ve Španělsku mnoho lidí spoléhá a platí gestora. Důvodem, zejména pro cizince ve Španělsku, je to, že gestor se vyzná ve španělské administrativní byrokracii. Gestor je vlastně poradcem, který působí jako váš prostředník mezi úřady a institucemi. Jaké jsou výhody využití služeb gestora ve Španělsku? Hlavní výhodou používání gestora ve Španělsku, zvláště pokud jste cizinec, je jejich znalost španělského jazyka a systému a toho, jak věci fungují. Pokud jde například o papírování, gestor by měl přesně vědět, jak správně vyplnit potřebné formuláře a také různé fáze procesu, aby věci byly co nejrychleji hotové.

S čím mi může gestor pomoci?

Zde jsou uvedeny některé z nejběžnějších úkonů, se kterými může gestor pomoci:

• Přihlášky k pobytu

• Získání NIE nebo TIE • Otevření španělského bankovního účtu

• Vše, co souvisí s nákupem nemovitosti ve Španělsku

• Samostatná výdělečná činnost a sociální zabezpečení

• Podání daní

Je něco, co gestor nemůže ve Španělsku udělat? Nejprve je třeba poznamenat, že gestor není kvalifikovaný právník, az tohoto důvodu, pokud hledáte právní radu ( rozvodová řízení, občansko-právní spory, atd.) ve Španělsku, gestor vám nebude schopen pomoci. V tomto případě budete moci ve Španělsku najít řadu anglicky mluvících právníků, kteří vám budou schopni pomoci.

Kolik si gestor účtuje za své služby?

Cena gestora ve Španělsku se odvíjí od služeb, které po něm požadujeme. Neexistuje žádná standardní sazba nebo předpis, kolik si mohou či nemohou gestoři účtovat. Před zahájením procesu se tedy samy informujte, kolik jeho služba stojí, dohodněte se s ním na sazbě, a odsouhlaste, že jste si plně vědomi všech nákladů, které Vás mohou potkat. Dále si musíte být vědomi toho, že práce gestora vyžaduje nějaký čas a jelikož za různými úkony osobně cestuje po celé provincii, podává Vám informace zřídka, většinou až na konci odvedené práce. A to setkáním se osobně v kanceláři, kde Vám předá dokumenty a výsledek své práce. Neočekávejte tedy, že Vás bude gestor/ poradce/právník denně informovat e-mailem o svých krocích a denním programu. Na to bohužel nemá nikdo z výše zmíněných profesí čas. Jsme v cizí zemi a proto musíme respektovat jejich postupy, časový harmonogram a způsob práce. Také je důležité si uvědomit, že gestor za Vás vyřizuje úkony na úřadech, kde pracují státní úředníci, kteří se řídí svými postupy a mají na to své časové lhůty či pořadníky. Tyto bohužel nemůže nikdo ovlivnit, jsou řízeny státními předpisy. Srovnáváním způsobu práce poradců či úředníků s ČR zde nemá žádný význam. Nyní se nacházíte ve Španělsku, byť je to jedna z členských zemí EU, ale jako každá členská země, má i Španělsko svá pravidla a předpisy. Pokud Vám způsoby jiné země nevyhovují, nezbývá než pořídit si nemovitost ve své rodné zemi a zbavit se tak svých nejistot. Nicméně to by byla zajisté škoda, viz náš další článek o výhodných investicích v zahraničí.

ZALOŽENÍ SPANĚLSKÉHO BANKOVNÍHO ÚČTU

Platbu kupní ceny lze provést pouze přes bankovní účet španělské banky, takže je nutné před koupí založit účet v některé místní bance. O všechny tyto náležitosti se staráme my a klientovi odpadají starosti. Budete potřebovat španělský bankovní účet i pro to, abyste mohli hradit poplatky společenství vlastníků, dodavatelům energií a služeb, apod. Gestor může na základě plné moci za klienta otevřít účet u španělských bank jako je např.:

 Caixa Bank

 Deutsche Bank

 Banco Sabadel

l  A jiné

Od srpna roku 2023 banky zavedli přísnější opatření. Gestor může za klienta na základě plné moci otevřít bankovní účet, ale je třeba aby klient do 14 dní přijel osobně na podpis dokumentace v bance. Některé banky chtějí doložení i příjmů klienta v jeho rodné zemi.

Internetová banka N26 V nynější době existuje zaơm jediná internetová banka, která dokáže vygenerovat španělský IBAN. Je tedy možné, aby si klient sám otevřel účet u této banky a pozdější platby jako je inkaso elektřiny či vody bude strháváno z tohoto účtu. Také i platba za nemovitost může být provedena z tohoto účtu.N26 je německá internetová banka, která se do července 2016 jmenovala Number 26. Sídlí v Berlíně a služby poskytuje v celé eurozóně s výjimkou Litvy, Lotyšska, Kypru a Malty. Než získala vlastní bankovní licenci, spolupracovala s německou bankou Wirecard Bank AG.

Co je „Nota Simple“?

Nota simple je právní dokument, který ve Španělsku často uslyšíte. V tomto krátkém příspěvku stručně nastíníme, co to je a proč je tak užitečné. Je to obdoba výpisu z katastru nemovitostí, který známe z ČR. Jednoduše řečeno, je to jeden z nejdůležitějších dokumentů používaných v procesu převodu majetku ve Španělsku. Definice Nota simple je oficiální výpis z katastru nemovitostí, který poskytuje stručný popis nemovitosti, její hranice, podrobnosti o vlastnictví a zda proti ní existují nějaké poplatky nebo zástavní práva.

Kdy je vyžadována nota simple?

• Nákup nemovitosti. • Prodej nemovitosti. • Pronájem nemovitosti. • Žádost o hypoteční úvěr. • Lov aktiv. • Manželské řízení. • Dědické řízení. • Vymáhání dluhů. • Orgány činné v trestním řízení hledající neoprávněně nabytý majetek ve Španělsku. Jaké informace lze nalézt v nota simple? • Současné vlastnictví. • Typ vlastnictví (vlastnictví, pronájem, rustikální, městské, VPO atd.) • Obecný popis nemovitosti. • Hranice. • Poplatky, dluhy, věcná břemena nebo věcná břemena.

Kdo potřebuje nota simple?

• Manželské řízení: sledování vlastnictví španělského majetku protistrany. • Dědické řízení: dohledání španělského majetku zesnulého. • Vymáhání dluhů: vysledujte ve Španělsku aktiva patřící jednotlivcům nebo společnostem, zabavte je legálně (platí samostatná právní služba, zeptejte se nás). • Nákup, prodej nebo pronájem nemovitosti ve Španělsku: Zjistěte, zda nemovitost má poplatky, zástavní práva, břemena, dlouhodobé nájemníky, zda je prodejce tím, za koho skutečně říká (vyhněte se podvodům s prodejem nebo pronájmem), zda je nemovitost klasifikována jako venkovské nebo městské, pokud proti němu probíhá soudní řízení, embargo, dlužné daně, dlužné komunitní poplatky, právní omezení atd. • Žádosti o úvěr: pokud žádáte o (hypoteční) úvěr na nemovitost, budete požádáni o aktualizovaný nota simple.

Příprava na finální podpis kupní smlouvy u notáře

Kupní proces ve Španělsku probíhá za účasti notáře a právních zástupců /gestorů strany kupující a strany prodávající. Délka trvání celého procesu se obvykle pohybuje kolem 2 měsíců, během této doby jsou zapotřebí obvykle 3 návštěvy strany kupující ve Španělsku.

Kupující za sebe může pověřit zástupce na základě plné moci. Nemusí tedy přijíždět na každý úkon zvlášt.

Kupní proces probíhá obvykle ve třech fázích:

rezervační smlouva (contrato de arras) – tento krok není nezbytně nutný v kupním procesu, nicméně zaručuje kupujícímu výhradní právo na vybranou nemovitost (zhruba 2-3 měsíce), která je na základě této smlouvy stažena z trhu,-

vyřízení NIE, založení bankovní účtu v zemi ( IBAN španělský), kontrola dokumentů, návštěva tzv. SUMA úřadu pro registraci o platbě dani u nemovitosti, certifikát o energetické náročnosti, kontrola plateb u dodavatelů, komunikace s RK ( ta dodá adresu nemovitosti a dokumenty získané od prodávajícího), komunikace s úřady, katastrem, bankou, cesty a e-maily, výpočet daně ze zákona 10%, sestavení tz. Quotation což je předběžná kalkulace, jakou částku k dokončení celého procesu koupě musí mít nový majitel na svém novém španělském účtu, výběr šeků v bance.

Vše zajišťuje gestor, jeho funkce je mnohdy opomíjená, ale velmi důležitá, neboť většina úřadů nekomunikuje v jiném jazyce než ve španělském, a také je důležitá jeho znalost procesu a letité zkušenosti. RK zprostředkovává bydlení snů, vyhledává a zajištuje nemovitosti, avšak nemá kompetenci k dalším úkonům vzhledem k respektování a zachování mlčenlivosti ( např. stav bankovního účtu náhled do daní apod.)

vlastní kupní smlouva (escritura de compraventa) – která se podepisuje za přítomnosti notáře, který ručí svým podpisem a kulatým razítkem. Podpisem kupní smlouvy se nemovitost stává majetkem výhradně kupujícího. Registrace nového majitele na katastrální úřadu trvá zhruba 4 až 6 měsíců (může být i déle), do té doby slouží jako potvrzení o vlastnictví právě tato kupní smlouva. Poplatky spojené s koupí nemovitosti se platí přímo u notáře (avšak výjimečně, notář si účtuje za tento úkon peníze navíc), zpravidla prostřednictvím gestora na základě plné moci, který částky buď přímo vybere nebo posílá ze svého účtu (úschova peněz, nejčastěji šekem, případně v hotovosti). Není třeba se ničeho obávat a nevkládat důvěru, gestor je registrovaný u notáře, má zde uvedeny veškeré své osobní a pracovní údaje v registru notáře.

Den „D“ podpis kupní smlouvy u notáře

Tento den je nejdůležitějším krokem, je objednaná schůzka u notáře, vždy předem a na základě dohody obou stran, kdy se mohou dostavit. V tento den se u kulatého stolu setkávají prodávající, kupující, zástupci RK, a gestoři/ poradci/právníci. Je to velmi oficiální a korektní okamžik, který je vždy ze zákona nutné provádět u notáře, jakožto u nejvyššího úřadu v zemi. Notář je státním orgánem, který za vše ručí svým podpisem a razítky, za správnost dokumentů a smluv, připravenými gestory. Pokud má klient uzavřenou plnou moc, může pověřená osoba, čímž je gestor, provést převod financí a podepsat kupní smlouvu v zastoupení za kupujícího. V tento den gestor dodává mnoho důležitých dokumentů, o kterých častokrát kupující ani netuší, protože jsou to ve Španělsku složité kroky, ke kterým se běžný člověk dostává složitě. Je třeba znalosti místního jazyka, protože Španělsko je velmi specifická země, která má svoje pravidla a mnoho autorit uznávají jenom místní španělsky hovořící kolegy. Gestor dodá např.: Certifkát energetické náročnosti nemovitosti, dokumenty z daňového úřadu, certifikát o tzv. užívání nemovitosti, klientovo NIE, také zajistí ráno nebo den předem šeky či převod financí a v den přepisu nemovitosti spouští platby na účet prodávajícího. V podstatě v tento den u stolu se za podpis spustí platba na účet. U všeho sedí notář, který vše znovu kontroluje, od rána asistentky znovu projíždí hloubkový katastr někdy až po tři poslední majitele, zda-li nebylo v minulosti např. nezaplaceno za vodu, nebo urbanizační poplatky až do třetího bývalého majitele. Kontrolují se smlouvy, převody peněz a doklady o převodu, původ peněz a jiné. Celý tento proces trvá většinou celé dopoledne a gestor funguje jako kontrola a odpovědný zástupce za stranu prodávajícího či kupujícího. V tento den převezme: Klíče od apartmánu/ domu Kupní smlouvu + dokumentaci

Celou dokumentaci (floor plan, fotografie, dokumenty k platbě za vodu a elektřinu, co platil bývalý majitel, faktury za platby za komunitní poplatky a jiné) Tzv. kupní smlouvu pošle novému majitel scanem a originál putuje na katastrální úřad se zbytkem dokumentů, které si katastr vyžádá! Tam tyto dokumenty dostanou pořadník, který určuje příslušná státní úřednice a nelze ovlivnit, jak dlouho potrvá zápis na nového majitele. Je to státní orgán. Jakmile je zápis hotov, katastrální úřad uvědomí gestora e-mailem a ten vyzvedne nový zápis osobně a dodá klientovi – novému majiteli, kterého zastupuje. Nový majitel již může jít užívat svou nemovitost i bez zápisu do katastru, jak je již zmíněno výše, dle zákona je majitelem na základě kupní smlouvy a ne zápisu do katastru, to je ve Španělsku nepovinným krokem. Gestor zhruba do 14 dní po převodu nemovitosti na nového majitele převede vodu u spol. Agamed a elektřinu u spol. Iberdrola. Smlouva a faktury již přijdou novému majiteli elektronicky e-mailem! Pokud majitel neobdrží smlouvy (např. úřednice udělá chybu v emailu, na který smlouvu posílá, nebo se e-mail někde zatoulá), je třeba aby již nový majitel začal komunikovat s dodavateli energií sám (bude to nezbytné začít komunikovat do budoucnosti a po mnoho dalších let), a to buď e-mailem nebo osobně v kiosku či příslušné kanceláři dodavatele. Prokazuje se adresou nemovitosti a svými NIE popř. pasem. Kontakty jsou k nalezení na webových stránkách spol. Iberdrola a Agamed. Gestor také zaplatí za nového majitele zákonnou daň z nemovitosti ve výši 10% a to převodem ze své úschovy peněž či z bankovního účtu klienta, záleží na způsobu, jaký způsob úřady preferují a jak se dohodnou. Předání dokumentů k nemovitosƟ Jakmile nový majitel přijede do Španělska, dva či tři dny předem kontaktuje svého gestora, se kterým si dohodne schůzku v jeho kanceláři. Tam obdrží: Originál NIE, kopie a informace, kdy např. byla zaplacena daň urbanizaci minulým majitelem a kdy je třeba zaplatit další na nové období, a jiné informace, jako je např. kontakt na prezidenta urbanizace a email. Také obdrží informaci, že originál kupní smlouvy a ostatní byli podány na katastrální úřad viz zmínka výše. Dále obdrží od gestora klíče a případný čip k bazénu. V tento den se mohou setkat i s pracovníky RK, kteří novému majiteli pogratulují k nově nabyté nemovitosti, a popř. vše vysvětlí v rodném jazyce klienta, či v angličtině.

PŘEVOD ENERGIÍ A DODAVATELŮ SLUŽEB

Zhruba do týdne od finálního podpisu kupní smlouvy se svým zákazníkům postaráme o převod energií z prodávajícího na kupujícího, to se týká převodu elektřiny, vody, komunitních poplatků atd. Vše zajistíme tak, aby Vám faktury chodily elektronickou formou na e-mail, předáme Vám kontakty na správce vaší nemovitosti ( tzv. prezident komunity), telefonní kontakty, dokumenty k energetické náročnosti apod. Můžeme Vám pomoci také zajistit Wifi připojení.

NÁKLADY NA KOUPI NEMOVITOSTI A DANĚ

Celkové náklady, které se musí při koupi španělské nemovitosti připočítat, činí cca 13-14% . Podrobně: daň z nemovitosti při koupi, notářský poplatek, katastr nemovitostí, právní poplatky, ostatní poplatky (přepis elektřiny, vody). Vše hradíte ve Španělsku, kde se o proces postará realitní kancelář.

Příklady poplatků:

 DAŇ Z NEMOVITOSTI 10% ITP

 NOTÁŘSKÉ POPLATKY 600,- / 800,- €uro

 VÝPIS Z KATASTRU NEMOVITOSTÍ 300,- / 400,- €uro

 PRÁVNÍ PORADENSTVÍ 1500,- €uro

ROČNÍ POPLATKY A DANĚ

Každý majitel nemovitosti ve Španělsku platí roční daň z nemovitosti, ta je přibližně 0,2 % z kupní ceny, platí se v obci, na jejímž území se nemovitost nachází. Daň vyměřuje obec, její výše je daná bonitou pozemku a velikostí nemovitosti. Pouze pro orientaci: u vesnického domku činí cca 52,- Euro ročně, u dvoupokojového bytu ve městě cca 165,- Euro a u třípokojové vily od 270,- Euro ročně. Komunální poplatek (odvoz odpadků, veřejné osvětlení, údržba bazénů a zeleně atd., hromadné pojištění, různé opravy, údržba sportovišť atd.) dosahuje 150,- / 400,- EUR ročně v závislosti na velikosti nemovitosti, rozsahu nasmlouvaných služeb a také na počtu majitelů v dané komunitě. Jejich výši stanovuje výkonný výbor volený na schůzi vlastníky. V čele s tzv. prezidentem komunity. Pojištění nemovitosti je volitelné a každý majitel nemovitosti se může svobodně rozhodnout, zda-li si svou nemovitost nechá pojistit či ne. Příklad cen pojištění, např. u domu činí cca 270,- Euro a v ceně je pojištění proti požárům, povodním, vloupáním, krádeži, poškození majetku, apod. Pojistku můžete uzavřít jak individuální, tak i hromadnou, v rámci „společenství vlastníků“, která obvykle vyjde levněji

Převod smluv s dodavateli energií na nového odběratele

Převod smluv od dodavatelů energií, jako je voda a elektřina, budou po podpisu finální kupní smlouvy převedeny na nového majitele. Proces změny zápisu provádí gestor ve lhůtě cca 15 dní po finálním podpisu kupní smlouvy u notáře čili převodu nemovitosƟ na nového majitele. Vše provádí v elektronickém systému u dodavatele energií. Nový odběratel bude tedy již registrován a začíná s dodavateli komunikovat sám jakožto nový majitel a odběratel služeb. V dnešní elektronické době jsou již smlouvy a faktury zasílány novému majiteli formou elektronickou, tedy e-mailem! Dodavatel elektrické energie: E-mail pro klienty: clientes@tuiberdrola.es Dodavatel vody: E-mail pro klienty: Agamed_Clientes@hidraqua.es Oba dodavatelé sídlí v centru Torrevieja, a jsou také dostupní ve formě kiosků v nákupních centrech po centrech. Je možné je tedy navšơvit osobě (vždy se prokázat pasem a NIE). V případě, že klient náhodou neobdrží smlouvu či fakturu e-mailem, je možné si je vyžádat elektronickou formou. Je nutné napsat krátký e-mail na výše uvedené kontakty s jednoduchou žádost v Angličtině, která bude obsahovat jméno a příjmení klienta, adresa ve Španělsku, telefon a NIE. * Upozornění: Jakmile poradce po dokončení nákupu vrátí klientovi plnou moc, nebude moci v tomto případě být nápomocný, neboť dodavatelé energií si vyžadují pouze kontakt s přímým majitelem!

no a to je všechno 🙂

Podíl

zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

  • Změna převod měny

  • Hypoteční kalkulačka

Porovnejte